Växter må vara vackra, men det finns förrädiska arter som hotar den svenska floran. Naturvårdsverket listar fem arter som du ska akta dig för i trädgården och naturen. Okända hotande växter i Sverige har någon gång tagits hit av människan och kallas för invasiva och främmande arter. Alla är ännu inte förbjudna, men vissa har vi skyldighet att ta bort enligt EU-lagstiftning.
– De sprider sig effektivt i vår natur vilket gör att de konkurrerar ut våra inhemska växter, säger Inkeri Ahonen, projektledare på Naturvårdsverket.
Du kan läsa mer om invasiva växter och hur du hanterar dem i Naturvårdsverkets guide.
Fem arter som hotar Sveriges biologiska mångfald:
1. Blomsterlupin
2. Jättebalsamin
3. Jätteloka
4. Gul skunkkalla
5. Parkslide
Så ska du hantera invasiva växter:
- Var uppmärksam på vad du köper för växter till din trädgård. Fråga din växthandlare om råd innan du planterar en okänd växt eller läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.
- Om du upptäcker en invasiv främmande art i din trädgård, ta bort den. Men säkerställ att du gör det på rätt sätt.
- Lägg inte växtavfallet på komposten, det är stor risk att frön och andra växtdelar inte förmultnar utan sprids vidare med kompostjorden.
- Vill du kompostera kan du blöta växtavfallet och låta det ruttna i en försluten plantsäck.
- Bränn upp växtavfallet men hör av dig till kommunen för att säkerställa att du får elda i egen regi. Får du inte det kan du vända dig till en återvinningscentral som kan hantera ditt avfall.
- Transportera växterna i förslutna säckar. Ihopsamlande, förflyttning och transport av växtavfall är högriskaktivitet för spridning av invasiva, främmande arter.
- Rapportera om du hittar några av de invasiva, främmande arterna eller andra okända växter i naturen. På www.artdatabanken.se kan du meddela dina fynd.
Källa: Naturvårdsverket
I klippet nedan så får du veta hur t.ex Jättebalsamin ska hanteras: